Tudjátok focihoz, pénzhez, építőiparhoz mindenki ért.

Bár néha lehet úgy érzed, hidd el nemcsak kókler szakemberek vannak Miskolcon, de a megrendelők őket találják meg a leggyakrabban. Jó, olcsó és gyors munka csak a mesében létezik.

HOGYAN tudod elkerülni a kóklereket?

MEGSZAPORODTAK A KÓKLEREK MISKOLCON!

2018-ban végre újra dübörög az építőipar Magyarországon!

Kilőtt az építőipar 2018-ban: januárban több mint 40 százalékkal, februárban pedig több mint 25 százalékkal bővült a termelés az előző év azonos hónapjához képest – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1-en.

Ezzel együtt pedig országosan megnőtt a kóklerek aránya is.

Tudjátok focihoz, pénzhez, építőiparhoz mindenki ért.

Bár néha lehet úgy érzed, hidd el nemcsak kókler szakemberek vannak Miskolcon, de a megrendelők őket találják meg a leggyakrabban. Jó, olcsó és gyors munka csak a mesében létezik.

Letolt árakkal jön a “mester”, magát különböző neveken és hamis netről vett képekkel hirdető burkoló, hanyag és bunkó kőműves, részeges festő, megbánt ajánlások, fenyegetések. Megrendelőink és partnereink elmondása egybevág a mi tapasztalatainkkal: borzasztó nehéz ma jó szakembert találni.

Kivitelező partnereink szerint a megrendelő és a tomboló feketepiac is hibás abban, hogy így alakult a magyar helyzet, meg lehet találni a jókat, de az emberek nem akarják megfizetni a jó mester árát.

A legtöbb velünk kapcsolatban álló szakember egyébként azt tanácsolta, mindig kérjünk referenciát és mindig kössünk szerződést.

 

Így kerüld el a kóklereket 10 pontban!

Hogy kerülhetjük el a legalapvetőbb hibákat egy felújítás során?

Ha tippjeinket megfogadod, sok bosszúságot megspórolhatsz!

 

  1. Keressünk mestert!

Állandóan hallani mindenféle beszélgetésekben, hogy „nem tudsz ajánlani valakit erre a…” A legtöbben érdekes módon tudnak. Ez azért fura, mert nagyítóval kell keresni a rendes mestereket, akkor hogy lehet, hogy mindenki ismer épp egyet?

Ennek oka sokszor az, hogy aki ajánlja, annak fogalma sincs arról, hogy milyen minőségű munkát kapott. Ha ajánlanak nekünk valakit, vegyük a fáradságot, és menjünk el az illetőhöz, és nézzük meg, mit csinált nála. Ha kikérdezzük a részletekről, és az szimpatikus, plusz amit látunk, az is tetszik, akkor érdemes felhívni.

 

  1. Ki tárgyaljon a mesterrel?

Mindegy, hogy a férfi vagy nő intézi a tárgyalást, de fontos hogy kemény legyen a fellépése a szakival szemben. Láttam már több olyan felújítást, ahol az asszonytól szinte remegtek a melósok, amikor megjött a férj, azzal meg gyakorlatilag haverkodtak.

 

  1. A felmérés

Ez az egyik legfontosabb rész. Először pontosan tisztázni kell, hogy mi a feladat, mik az elvárások. Nincs hülye kérdés, mindent meg kell kérdezni, nem maradhat bizonytalanság.

Ha a szaki felmérés közben láthatóan kitér a kérdések elől, vagy pongyolán válaszol, máris küldd haza, pont így fogja a munkát is elvégezni. Ő ért hozzá – legalábbis ezt a látszatot kelti –, mi meg nem, de elvárható, hogy a megértés szintjén tájékoztasson a várható megoldásokról, nehézségekről.

 

  1. Az ár

Az olcsó munka nem jó. A jó munka nem olcsó.

 

  1. A szerződés

A szakik fő érve a szerződés ellen az, hogy „akkor 27 százalékkal drágább lesz” és ugye a megrendelő gyorsan oszt-szoroz egyet, és ugrik a papír. Tekintve, hogy ennyire kókler munkát végez a többség, ha nem írsz szerződést, szinte biztos, hogy azt a 27 százalékot ki fogod fizetni, csak egy másik szakembernek vagy az elpocsékolt anyagokra.

Ehhez ajándékba jár a többhavi utánajárás és hogy végül is kifizeted az összeget, de nem az lesz a munka vége, mint amit vártál. A papír megvéd az egymásra mutogató szakik ellen is.

Egy tisztességes vállalkozás adót fizet, a munkásai munkaruhában dolgoznak, szerepel az építőipari kivitelezői jegyzékben, szerződést köt és számlát ad.

 

  1. Tisztázzuk a takarítás fogalmát!

Neked azt jelenti, hogy úgy kapod vissza a lakást, mintha ott sem jártak volna, viszont a szakinak annyit jelent, hogy felszedi a leragasztott takarófóliát a földről. A törmelékre külön meg kell állapodni, hogy ki viszi el, és mikor. Ha a szaki vállalta az elszállítást, akkor addig ne fizesd ki az utolsó részletet, amíg el nem viszi, vagy a nyakadon marad!

 

  1. Előleg

A mesterrel állapodjatok meg részteljesítési fázisokban, például ha kész a csempézés, akkor x százalékot kap, amikor kész a festés, akkor még y százalékot, és így tovább.

 

  1. Határidő

Nem érdekeljen milyen más munkája van még. A fodrásztól se tolerálod, ha félbehagyja a hajvágást, mert jött még egy kuncsaftja. Ha nincs kikötve szankció a határidő megszegésére, számolj a határidő dublájával nyugodtan.

 

  1. Cigi, ital, vécé

Ezeket a kellemetlen témákat is érdemes tisztázni már az elején. Meg kell beszélni, hogy amíg ott dolgoznak nincs italozás. Tisztázni kell, hogy hol dohányozhatnak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a felújítandó lakásban nem dohányozhatnak.

A vécé szintén fontos kérdés, ha a vécében nem folynak munkálatok, akkor se várd el, hogy levegye minden alkalommal cipőjét ruháját a festő, mert pisilnie kell. A munkák idejére védd le a vécét is takarófóliával.

 

  1. Mit várhatsz el?

Egyszerűen azt, amit megbeszéltetek és leírtatok.

 

MOST HÍVOM 06302296420